Toegankelijkheid voormalig Floriade-terrein

Door Hay Janssen op 19 april 2021

Fractievoorzitter Hay Janssen heeft vandaag onderstaande artikel 44-vragen aan het College van B&W gesteld: 

Toegankelijkheid voormalig Floriade-terrein

Geacht college,

Hierbij vragen wij graag uw aandacht voor de toegankelijkheid van het Floriadeterrein. In de Limburger stond op donderdag 15 april dat de openingstijden niet worden verruimd. Dat was geantwoord door wethouder Tegels van Horst aan de Maas naar aanleiding van vragen gesteld door de PvdA fractie in de gemeente Horst aan de Maas.

Wij kunnen zijn opmerking moeilijk plaatsen in het licht van de besluitvorming eerder genomen in de gemeenteraad van Venlo. In de vaststelling van het bestemmingsplan in september 2008 Floriade/Greenpark is het volgende omschreven “Gebruikskwaliteit: (recreatieve) toegankelijkheid, bereikbaarheid en meervoudig ruimtegebruik” en “Aanwezigheid toeristisch-recreatieve voorzieningen” en de in juli 2018 beantwoording van vragen door het college van Venlo gesteld door de PvdA fractie.

In diverse persuitingen is het (recreatief) medegebruik van de burgers Venlo en omstreken mede benoemd. Verder wordt het Floriadeterrein op dit moment volop gebruikt voor recreatie in velerlei vormen en draagt een regiopark als het Floriadeterrein bij aan een sportieve en recreatieve infrastructuur en stimuleert daarmee sport en bewegen. Het Floriadeterrein biedt een veelvoud aan flora en fauna en wordt daarmee gebruikt voor natuur en milieu en recreatie.

Verder zijn wij van mening dat toezicht op delen van het terrein die gevoelig zijn voor gebruik kunnen gecombineerd worden met werkgelegenheidstrajecten en het toestaan van recreatief gebruik het draagvlak voor bedrijfsmatige ontwikkelingen kan vergroten,

Verder stond in De Limburger van 16 april een artikel waarin een woordvoerster van Campus Vastgoed Greenport Venlo zei: “Het Floriadepark is nu nog openbaar, maar is wel primair bedoeld als plek voor die groei.”

Dit alles is voor de PvdA en het CDA reden om de volgende vragen te stellen aan het college:

  1. Is het college met ons eens dat het Floriadeterrein ook in de toekomst voor een zo’n groot mogelijk deel toegankelijk moet blijven voor allerlei vormen van recreatie, in balans met de aanwezige bedrijvigheid.
  2. Is het college bereid om met de regiogemeenten en de directie van Greenpark Venlo in gesprek te gaan om deze, zo groot als mogelijke, openstelling te garanderen
  3. Wat gaat het College verder doen om de toegankelijkheid van het het Floriadeterrein te garanderen.
  4. Het Floriadepark is nu nog openbaar, maar is wel primair bedoeld als plek voor die groei gaf een woordvoerster van Campus Vastgoed Greenport Venlo aan. Hoe moeten wij dit lezen? Betekent dit dat op termijn het Floriadeterrein niet meer toegankelijk is?

Bij voorbaat dank voor uw beantwoording.

Met vriendelijke groet,

Hay Janssen – Gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de PvdA

Tom Verhaegh – Gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de het CDA

Hay Janssen

Hay Janssen

Sinds 1985 ben ik lid van de PvdA en 17 jaar ben ik nu lid van de Venlose gemeenteraad. In het dagelijks leven werk ik  als contractmanager bij het Rijksvastgoedbedrijf. Als raadslid houd ik mij onder meer bezig met financiën en bedrijfsvoering. Ik ben fractievoorzitter en zit de raadscommissie “De Grens” voor. Tijdens mijn raadslidmaatschap

Meer over Hay Janssen