Wethouder Erwin Boom en Brightlands

8 maart 2024

Gastcolumn

Groeiend ecosysteem van formaat

Bijna zes jaar geleden, in 2018, werd ik wethouder in Venlo. Het jaar waarin de Brightlands Campus Greenport Venlo officieel van start ging en waarmee in feite de Floriade van 2012 werd afgesloten. Er is veel gezegd en geschreven over deze mondiale tuinbouwtentoonstelling, maar wat mij betreft kon er geen betere invulling zijn van de markante Villa Flora en het omliggende terrein. Een prachtige economische spin-off in de sectoren waarin deze regio uitblinkt: een innovatieve kruisbestuiving tussen de agrofood, logistiek en de maakindustrie. Een gouden kans om verder te groeien en te ontwikkelen.

Inmiddels zijn we alweer zes jaar verder sinds de vierde Brightlands Campus de deuren opende. Een bruisende campus met 75 bedrijven en 5 kennisinstellingen. Goed voor 900 banen en nog eens plek voor 40 onderzoekers en 1200 studenten. Mooie cijfers in de economische wereld waarin het overleven van de eerste vijf jaar geldt als een stap naar stabiliteit. Niet voor niets garandeerden de grootaandeelhouders Universiteit Maastricht en Provincie Limburg in 2023 een tweede financieringsronde voor de volgende stap. Als gemeente Venlo hebben we ons ook weer voor vijf jaar financieel gecommitteerd. Met brede steun van de gemeenteraad, voor mij als wethouder erg belangrijk. Het draagvlak is breed, omdat we allemaal weten hoe belangrijk deze ontwikkeling is voor Venlo en de regio.

Zeker, er moet nu nog overheidsgeld bij, maar ik ben er vast van overtuigd dat deze campus zich uiteindelijk zelf bedruipt. De contouren zijn duidelijk: de Brightlands Campus Greenport Venlo ontwikkelt zich tot een kenniscentrum met méér dan een regionale functie. Een plek waar grote en kleine ondernemingen, start-ups, overheden en kennisinstellingen sleutelen aan gezonde voeding, slimme landbouwtechnieken, maakindustrie en logistieke oplossingen. Met duidelijke lijnen naar de andere campussen in Maastricht, Geleen en Heerlen. Een groeiend ecosysteem van formaat en een economische motor voor Limburg.

Langzaam worden de economische en maatschappelijke effecten zichtbaar, zien we nationale en internationale bedrijven en organisaties in deze regio landen. Dat levert werkgelegenheid op, noodzakelijke inkomsten om verder te groeien. De volgende stap is de campus en het MKB meer met elkaar te verbinden. Ondernemers weten de weg naar de Villa Flora nog onvoldoende te vinden terwijl er zo veel te halen is. Innovaties zijn er uiteindelijk om toe te passen in de praktijk. Restaurants, winkels en supermarkten, fruittelers, veeboeren, landbouwers; allemaal kunnen ze baat hebben bij en bijdragen aan de transities naar een gezondere samenleving.

We hebben als Regio Noord-Limburg de ambitie om de ‘gezondste regio van Nederland’ te worden. Dat kan alleen als we alle partijen met elkaar verbinden, de innovaties naar de praktijk vertalen. Daarom willen we als gemeente Venlo een actieve rol spelen, dragen we financieel bij en zijn we graag bij zo veel mogelijk projecten betrokken. Vertellen we de verhalen vanaf de campus, brengen we partijen bij elkaar. Kokkerelli, Kids University for Cooking, is zo’n mooi voorbeeld, letterlijk de proefkeuken van gezonde voeding. Hier maken wekelijks vele tientallen kinderen kennis met gezond eten. Bij hun begint het. Zij staan aan de basis van die gezondste regio.

Paspoort

Erwin Boom (Venlo 1981) is sinds 2018 wethouder Economie, Sociale zaken en Kennisinfrastructuur voor de PvdA bij de gemeente Venlo. Hij studeerde Management, Economie en Recht bij Fontys en is vader van twee zoons; Noud en Stijn.