Vragen aan B&W over uitkeringen voor jongeren

25 april 2023

 

Schriftelijke vragen PvdA-Venlo over de wachttijd voor jongeren die een uitkering aanvragen.

PvdA-Venlo wil voorkomen dat kwetsbare jongeren in de schulden belanden en buiten beeld raken. Jongeren onder de 27 maken volgens de Participatiewet pas aanspraak op een uitkering nadat zij zelfstandig een maand hebben gezocht naar werk of scholing. Juist deze vier weken zijn volgens de PvdA-Venlo cruciaal in het voorkomen van schulden. We moeten deze kwetsbare jongeren helpen in plaats van ze het gevoel te geven dat ze het zelf moeten uitzoeken. Het is zowel voor de korte als lange termijn belangrijk dat deze jongeren meteen hulp krijgen in het vinden van werk of een opleiding en hun geldzorgen worden weggenomen.

PvdA-Venlo wil voorkomen dat kwetsbare jongeren in de schulden komen en uit beeld raken.

 

Dit is voor PvdA-Venlo reden de volgende vragen te stellen aan het college:

  • Is het college bekend met het nieuwe beleid t.a.v. jongeren en de Participatiewet in Utrecht?
  • Hoeveel jongeren melden zich jaarlijks bij de gemeente voor een bijstandsuitkering?
  • Hoeveel werkloze jongeren keren na deze zoekperiode terug bij de gemeente? En hoeveel van deze jongeren vinden tijdens de verplichte zoekperiode werk of een opleiding?
  • Deelt u de mening van de PvdA dat het ongewenst is als jongeren niet terugkeren bij de gemeente na de zoekperiode als zij geen baan hebben gevonden of geen onderwijs volgen en hierdoor in de schulden of uit beeld raken?
  • Is het college het met de PvdA eens dat het ook een goed idee voor Venlo zou zijn als jongeren direct een beroep kunnen doen op een uitkering in plaats van dat zij 4 weken moeten wachten, zodat zij niet in de schulden komen en uit beeld raken? Zo ja, hoe en wanneer kunnen we dit in Venlo invoeren? Zo nee, waarom niet?