Vragen aan B&W over amateursport en -cultuur

25 april 2023

PvdA-Venlo vraagt aandacht voor zorgwekkende situatie amateurverenigingen sport en cultuur.

Sportclubs, zoals voetbal-, volleybal- en handbalverenigingen zijn cruciaal in onze samenleving. Dit zijn de plekken waar je van jongs af aan leert dat bewegen leuk is. Waar talloze mensen elkaar elke week ontmoeten en samen sporten. De plek waar sociale bubbels doorbroken worden; eenzaamheid wordt bestreden kinderen op het rechte pad gehouden worden.

Naast de sportverenigingen spelen ook amateur-cultuurverenigingen, zoals koren, orkesten en amateurtheater een belangrijke rol in onze samenleving. We vinden het belangrijk dat deze robuust en toekomstbestendig blijven. Het zijn cruciale plekken waar mensen elkaar elke week ontmoeten. Waar ze samen zingen, dansen of schilderen, onze identiteit beleven én waar vanuit ze vaak activiteiten organiseren die onze stad prettig leefbaar maken. PvdA-Venlo maakt zich zorgen over de huidige en toekomstige situatie bij deze verenigingen.

Aanleiding voor deze zorgen is het onderzoek van het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB). Op basis van gesprekken met meer dan 250 bestuurders en ruim 800 ingevulde enquêtes concludeert het onderzoek dat de helft van alle Nederlandse sportverenigingen in ernstige problemen zit of verwacht daar de komende vijf jaar in te komen.

Zo zijn er verschillende moeilijkheden: het is lastig om mensen te porren voor een vrijwilligersfunctie in het bestuur, (energie)kosten stijgen sterk, er is oneerlijke concurrentie en de bureaucratie is steeds ingewikkelder. Gemeenten bieden daarin weinig ondersteuning. Daarom zijn er dringend maatregelen nodig.

Dit is voor PvdA-Venlo reden de volgende vragen te stellen aan het college:

Amateurverenigingen sport

  • Herkent het college zich in de uitkomsten van het onderzoek dat het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) heeft gehouden onder de 800 bestuurders van sportclubs in Nederland? Kunt u dat toelichten?
  • Deelt het college de zorgen, zoals gesteld door de RVVB?
  • Bent u van plan aan de slag te gaan met de resultaten uit dit onderzoek in onze stad? Zo ja, hoe?
  • Bent u het met de PvdA eens dat wij vrijwillige bestuurders overvragen en ze te veel behandelen als bedrijven? Bent u van plan dit te veranderen?
  • Hoe ondersteunt de afdeling Sport en de ambtelijke organisatie onze sportclubs? Hebben zij tot doel sportclubs te ontzorgen? Hoe doen zij dat? Nemen zij zaken uit handen? Zo niet, waarom niet?
  • Hoe is onze ambtelijke ondersteuning richting de sportclubs? Ontzorgen wij de sportclubs? Waarom wel/niet?
  • Erkent het college dat sportclubs het zwaar hebben, mede door de hoge energierekeningen? Wij horen dat ze hun reserves opmaken om acute gaten in de begroting te dichten. Hierdoor houdt men onvoldoende over om op termijn de noodzakelijke investeringen te kunnen doen. Het rijk heeft 300 miljoen toegezegd, hoe is de verdeling over Venlo van dit geld?

Amateurverenigingen cultuur

  • Deelt het college onze zorgen dat ook amateur-cultuurverenigingen met deze problemen te maken hebben?
  • Bent u van plan aan de slag te gaan met deze problemen bij cultuurverenigingen?
  • Bent u het met de PvdA eens dat wij vrijwillige bestuurders overvragen en ze te veel behandelen als bedrijven? Bent u van plan dit te veranderen?
  • Hoe ondersteunt de afdeling Cultuur en de ambtelijke organisatie onze cultuurverenigingen? Hebben zij tot doel cultuurverenigingen te ontzorgen? Hoe doen zij dat? Nemen zij zaken uit handen? Zo niet, waarom niet?
  • Erkent het college dat cultuurverenigingen het zwaar hebben, mede door de hoge energierekeningen? Ons bereiken signalen dat ze hun reserves opmaken om acute gaten in de begroting te dichten. Ziet het college mogelijkheden extra financiële ruimte te bieden om te voorkomen dat een aantal cultuurverenigingen binnen nu en vijf jaar omvallen?