PvdA-bijdrage coalitie-akkoord

27 mei 2022

Hieronder de zgn woordmelding van PvdA-Venlo bij het aantreden van de nieuwe coalitie met PvdA-Venlo, Een Lokaal, CDA en Groen Links.

 Inbreng PvdA kadernota (RV26) en coalitieakkoord (RV45) 

Venlo is een prachtige stad. De PvdA neemt graag de uitdaging aan om de komende 4 jaar Venlo verder te brengen als sociale, leefbare en duurzame stad. Via de Kadernota geven wij opdracht aan het college om, passend binnen de kaders, de begroting op te stellen. De Kadernota is dus het startpunt van het begrotingsproces. Dit jaar komt daar het coalitieakkoord bij. Op hoofdlijnen sluit dit aan op de kadernota. 

De PvdA heeft zich met EENLokaal, CDA en GroenLinks verenigd op hoofdlijnen wat het coalitieakkoord betreft. We nodigen alle partijen in de gemeenteraad van harte uit om aan te geven of zij de verwoorde ambities onderschrijven. De vervolgstap, nadere invulling en aanvulling vindt vandaag plaats. De PvdA heeft de belangrijkste speerpunten in de onderhandelingen ingebracht. Wij geloven dan ook dat de komende coalitieperiode er een krachtig en bestuursvaardig college staat, dat koersvast vaart in de pittige jaren die ons te wachten staan. 

Een aantal voor onze belangrijke zaken willen we nog eens aanstippen: 

Armoedebeleid 

Allereerst het armoedebeleid. Als gevolg van de oorlog in de Oekraïne is de prognose dat armoede zal toenemen in de vorm van schuldenproblematiek of in nieuwe vormen als energie- of mobiliteitsarmoede. De PvdA wil de sociale stad Venlo behouden en het liefst versterken: iedereen doet naar vermogen mee, we laten niemand vallen. Goede jeugdzorg, maatschappelijke voorzieningen en hulp bij het vinden van werk zijn voor velen onmisbaar. De beste oplossing voor een dure energierekening is een duurzaam huis, huur of koop. Daarom is het belangrijk de komende jaren te blijven- investeren in schuldhulpverlening en armoedebestrijding, maar ook in het meer weerbaar maken van onze inwoners. Nog dit jaar wordt het huidige beleid geëvalueerd en herijkt om ervoor te zorgen dat minder inwoners en kinderen in armoede moeten leven en opgroeien. We roepen de gemeenteraad en het college op hier prioriteit aan te geven. 

De verwachting is dat steeds meer mensen door de hoge energieprijzen in de problemen gaan komen. Dit is de reden dat wij met een andere partijen gestart zijn met een meldpunt Energiearmoede. 

Als de armoede zal toenemen en voor velen niet meer beheersbaar is en gemeente aan zet is dan willen wij minder sparen en meer uitgeven. Wat niet wegneemt dat wij blijven sturen op een solide financieel beleid. 

Burgerbetrokkenheid 

In het coalitieakkoord staan veel actiepunten om de burgerbetrokkenheid te verhogen. Graag geven wij de raad in overweging om deze punten uit te werken in een beleidsnotitie over burgerbetrokkenheid. Dit komt de samenhang en het draagvlak ten goede. 

Arbeidsparticipatie 

Het aantal mensen die langer dan 5 jaar een uitkering heeft stijgt. Er is dus ook een groep die niet snel uitstroomt naar betaald werk. In het coalitieakkoord hebben we daar extra aandacht voor gevraagd. Hiervoor willen we extra actie. In onze beleving kan dit niet wachten tot de kadernota. Wij vragen het college deze groep prioriteit te geven. We willen het college meegeven ons hierover zo snel als mogelijk te informeren op welke wijze zij dit wil oppakken. 

Vroegtijdige schoolverlaters 

Cijfers laten zien dat de gemeente goed resultaat boekt in de regio m.b.t. vroegtijdige schoolverlaters. Dit resultaat wordt met minimale middelen bereikt. Toch pleiten wij voor meer ambitie. Er kunnen meer jongeren geholpen worden als wij meer middelen beschikbaar stellen. Er moeten meer trajecten ingezet worden om jongeren te kunnen helpen. Veel gemeenten hebben speciale trajecten voor jongeren gericht op het activeren/motiveren of trainen om kansen te vergroten op terugkeer naar school of arbeid. Wij willen dit het college graag als aandachtspunt meegeven. 

Gemeenschapsaccommodaties 

Wij zijn te spreken over de aandacht in voorliggende stukken voor gemeenschapsaccommodaties. Deze accommodaties zijn nodig om de strategische visie “Fier op Venlo” te realiseren. Zij faciliteren ontmoetingen en verbindingen. Zij dragen bij aan een sterke sociale ruggengraat van de gemeente en een grotere burgerbetrokkenheid. Wij hebben zorgen over het voortbestaan van deze voorzieningen. De exploitatieproblemen nemen toe als gevolg van de naweeën van corona, de fors gestegen energielasten en het uitvallen van kader. 

Wij verwachten, dat meer subsidie nodig is om exploitatietekort 2023 op te vangen. Wij verzoeken het college hiermee rekening te houden bij het opstellen van de conceptgemeentebegroting 2023-2026 en middelen vrij te maken om het subsidieplafond 2023 te verhogen. Het is volgens ons onverantwoord hiermee te wachten op de besluitvorming over de herijking in de 1e helft van de raadsperiode. De PvdA vraagt hiervoor steun van de gemeenteraad. 

Wij zijn voor het verduurzamen van gemeenschaps- en andere accommodaties, maar verwachten niet dat dit leidt tot meer sluitende exploitaties. De energieprijzen zijn zo gestegen, dat na verduurzaming de energielasten even hoog zijn als voor het uitbreken van de crisis. Cofinanciering zal lastig zijn, omdat beheerstichtingen door de coronacrisis zwaar op hun vermogen hebben ingeteerd en voor omzetverliezen niet of nauwelijks gecompenseerd zijn. 

Laaggeletterdheid 

Daar er in onze gemeente sprake is van een relatief hoog percentage laaggeletterdheid roepen we het college op snel werk te maken om het Regionale Plan Laaggeletterdheid naar een Venloos Plan Laaggeletterdheid, zodat we snel en zeker weten dat we alle aanwezige voorzieningen om laaggeletterdheid te voorkomen of terug te dringen ook gebruiken. 

Wonen 

De woningbouw moet worden versneld, we gaan voor binnenstedelijke verdichting in vooral de ontwikkelzones in onze gemeente. Het streven is om meer woningen erbij te bouwen dan de Provinciale woonmonitor van 2000 woningen. Daarbij is bouwen buiten de contouren een middel. Wij willen van het college weten welke spelregels hierbij in acht worden genomen. Nieuwe woningen die aan de woningvoorraad worden toegevoegd moeten klaar zijn voor de toekomst. Zowel als het gaat om duurzaamheid, als leefbaarheid in de wijk. We gaan voor kwaliteit en streven naar een toekomstbestendige waardevolle toevoeging aan de stad Venlo. 

We zijn blij dat er werk wordt gemaakt van de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen. Iedereen heeft recht op een onderdak. We zijn dan ook tevreden dat er nog in 2022 een definitieve keuze wordt gemaakt voor een nieuwe locatie. 

Sporten en bewegen 

De sportaccommodatievisie 2030 vormt de basis voor het faciliteren van sporten en bewegen. Sport is de cement van de samenleving. Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een minder hoge medische consumptie. Daarbij verkleint sporten namelijk het risico op een groot aantal aandoeningen als hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose, beroertes. In het coalitieakkoord hebben we afgesproken door te pakken en te versnellen en een aantal robuuste sportkernen te realiseren. De stroperigheid moet ervan af. Er is hier werk aan de winkel. Er zijn quickwins te behalen op de sportparken Herungerberg, Vrijenbroek en Bakenbos. Wij verwachten hier voortvarendheid. Verder willen wij op korte termijn van het college vernemen met welke keuzes het college komt daar waar het de nieuwe binnensportaccommodaties betreft. 

Cultuur 

In de kadernota wordt accommodatievraagstukken aangeven, die nader worden onderzocht. Vooralsnog worden geen voorstellen voor de meerjarenbegroting verwacht. 

De PvdA roept het college op met deze onderzoeken vaart te maken en zo mogelijk in de meerjarenbegroting met voorstellen te komen. Passende accommodaties zijn nodig om kleinere culturele instellingen na corona weer nieuwe impulsen te geven. Verder verwachten we ook voorstellen van het college m.b.t. culturele instellingen, waarvan de positie in het nieuwe cultuurbeleid na de laatste gemeentelijke herindeling nog altijd niet is bepaald. 

Binnenstad 

Venlo moet nauwkeurige regels krijgen voor het gebruik van reclame in de stad om de aantrekkelijkheid te verhogen. We zien reclames niet meteen als storend, maar eerder als onderdeel van de stedelijke en soms landschappelijke omgeving. Onze kritiek op reclame gaat over het overdadig of te opdringerig gebruik van reclame. In het oude centrum moeten we daar zorgvuldiger in zijn. Om de ruimtelijke kwaliteit een extra impuls te geven moet er meer aandacht zijn voor de 

historische gevels. We zijn dan ook zeer tevreden dat er een beeldkwaliteitsplan voor onze binnenstad komt. 

Een lang gekoesterde wens van het PvdA voor een verlichtingsplan dat voorziet in het aanlichten historische gebouwen in de binnenstad staat in de steigers. We zijn daar blij te meer dat het aspect sociale veiligheid hiermee wordt vergroot. 

Hoe verder 

De PvdA onderschrijft het coalitieakkoord en hoopt dat alle partijen in onze raad de verwoorde ambities kan onderschrijven. We hebben onze meest belangrijke speerpunten op papier gezet en kijken uit te vernemen hoe andere partijen uit de raad hierop inhoudelijk kunnen aansluiten. Voor de komende coalitieperiode zien wij een krachtig, bestuursvaardig college voor ons, dat koersvast vaart in de pittige jaren die ons te wachten staan. We hebben vertrouwen in de coalitie en in een collegiaal bestuur met een burgemeester en maximaal vijf fulltime wethouders. 

Mocht de situatie zich voordoen dat we minder moeten sparen en meer uitgeven dan zijn wij daartoe bereid. Wat niet wegneemt dat wij blijven sturen op een solide financieel beleid. Daarbij zullen wij het langere termijn perspectief in acht blijven , omdat vanaf 2026 ingewikkeld en onzeker zal zijn. 

De fractie is benieuwd naar de concretisering van het coalitieakkoord en de financiële vertaling van dit akkoord in de nieuwe meerjarenbegroting. Er is nog veel arbeid te verrichten. 

25 mei 2022 

Hay Janssen 

Fractievoorzitter PvdA Venlo