Lilianne Ploumen bezoekt voedselbank Venlo

13 februari 2022

Lilianne Ploumen bezoekt Voedselbank Venlo

Op 12 februari 2022 bezocht Lilianne Ploumen in Venlo ‘Goojen daag’, de voedselbank voor de Venlose regio. Geen betere locatie dan deze om het thema armoede te bespreken. Zij werd hartelijk ontvangen door de mensen van de voedselbank onder aanvoering van Miriam Krijnsen, voorzitter.  De PvdA-Venlo was eveneens vertegenwoordigd in de persoon van het DB en een aantal kandidaten.  Ook een aantal initiatiefnemers van lokale acties ten bate van Venlonaren in armoede waren van de partij zoals Bindkracht Venlo en Ons Venlo Oost

Na een voorstelrondje werden een aantal interessante presentaties gegeven rond armoede. Hoe armoede de vorderingen in het onderwijs voor jeugd hindert, hoe kleinschalige en persoonlijke aanpak in de wijk Vastelavondkamp werkt en hoe mensen met problemen elkaar vinden en samen aan oplossingen werken in Venlo-Oost.

Voedselbank Goojen daag werkt in een voor Nederland nieuwe opzet, het zogenaamde winkelconcept, waarbij cliënten zelf het pakket van niet alleen voedsel, maar ook andere huishoudelijke artikelen kunnen samenstellen.  Daarbij worden ze begeleid door vrijwilligers, die al doende een persoonlijke band opbouwen met de klant. Hierdoor ontstaan allerlei mogelijkheden om ook op ander vlak de klant verder te helpen. Zo’n 360 gezinnen, 1000 personen waaronder veel kinderen, worden door Goojen daag geholpen. Dit gebeurt nu op woensdag en donderdag. Na eerder op diverse locaties in de regio te hebben gewerkt is nu de locatie aan de Kaldenkerkerweg 55 het centrale punt in de regio Venlo. Helaas wordt naar schatting slechts 10% van de doelgroep bereikt. Het basisbedrag per huishouden is €150,00 aangevuld met €100,00 per persoon als leefgeld om in aanmerking te komen voor ondersteuning door de voedselbank.

Vele Venlonaren, bedrijven en instanties helpen mee om Goojen daag wekelijks van voldoende gezond en gevarieerd voedsel te voorzien. Er is wat dat betreft een enorme bereidheid om Goojen daag te laten slagen, is het niet in natura, dan wel met donaties. Ook de 85 (!) vrijwilligers staan hier borg voor.

1 video