Jasper en Agnes op bezoek bij Kafra huisvesting

8 maart 2023

Huisvesting arbeidsmigranten

Zaterdag 4 maart bezocht een afvaardiging van de PvdA-Venlo KaFra Housing in Venray en namen ze een kijkje bij de KaFra tower.

De PvdA Venlo was op uitnodiging van Jasper Kuntzelaers, lijsttrekker van de PvdA Limburg, aangesloten bij een werkbezoek dat hij samen met Agnes Jongerius bracht aan KaFra. Europarlementariër Agnes Jongerius en Jasper brachten in het kader van de Statenverkiezingen een bezoek aan de aanbieder van tijdelijke huisvesting. Deze tijdelijke huisvesting is voornamelijk bedoeld voor internationale werknemers, maar sinds de oorlog in Oekraïne biedt KaFra ook onderdak aan vluchtelingen. “De Limburgse economie – met een structureel vergrijzende en afnemende beroepsbevolking – kan ook in de toekomst niet zonder arbeidsmigranten en kenniswerkers van elders. Maar dan moet arbeidsmigratie wel op een goede manier gebeuren. Hiervoor staan werkgevers en overheden aan de lat. De provincie moet met de gemeenten afspraken maken over de eisen waaraan huisvesting voor arbeidsmigranten minimaal moet voldoen.” Aldus Jasper.

 

Werk en huis gescheiden

Een groot probleem in de wereld van internationale medewerkers is de koppeling van arbeidscontract en woning. In het geval van internationale medewerkers betekent geen baan vaak geen woning. Ook als de baan door onverwachte omstandigheden is verloren. Deze koppeling zorgt vaak voor schrijnende gevallen en maakt het verblijf van internationale werknemers hier hoogst onzeker. Dit komt omdat de uitzendbureaus vaak ook de huisvesting regelen. Jongerius: “Als arbeidsmigrant ben je vaak driedubbel afhankelijk van je baas: voor je loon, arbeidsvoorwaarden en huisvesting. Maar veel werkgevers zijn vooral geïnteresseerd in het drukken van hun arbeidskosten. Verouderde gebouwen, schimmel op de muren of geen warm water. Het is helaas de realiteit waar veel arbeidsmigranten in wonen.”

KaFra is niet gekoppeld aan een uitzendbureau waardoor werknemers langer bij KaFra kunnen wonen wanneer hun arbeidscontract stopt. Naast een bezoek aan het bedrijf zelf, bezochten ze ook “KaFra Tower” om met de bewoners van dit modulair opgebouwd wooncomplex te spreken. KaFra Tower, maar ook de Labour Hotels van KaFra, bestaan uit losse elementen waardoor snel, flexibel en duurzaam een complex kan worden opgebouwd. De elementen kunnen na gebruik ook verplaatst worden om ergens anders bewoond te worden. De complexen worden ingezet voor de huisvesting van internationale arbeiders, die op deze manier een volwaardige en goede huisvesting krijgen.

In Venray zag de PvdA Venlo dat de huisvesting van internationale werknemers wel degelijk op niveau en goed gemanaged kan worden.

.