Esther-Mirjam Sent in Venlo

10 juni 2022

Op 9 juni 2022 bezocht Esther-Mirjam Sent de afdeling Venlo van de PvdA in de Manufactuur in Blerick. Ook leden van andere Limburgse PvdA-afdelingen waren hierbij aanwezig.

In een gesprek met Jan Leunissen stelde “EM” zich voor: zij is een “toevalskind” van tienerouders dat heel veel geluk heeft gehad met alle mensen om zich heen die haar vroegen voor allerlei kansen in haar wetenschappelijke en politieke carrière. Ze is naast hoogleraar aan de Radboud ook senator en voorzitter van de PvdA. Zij heeft een goed analytisch vermogen maar dat maakt haar echt niet beter dan gewone mensen.

Zij put haar motivatie als voorzitter uit de drang naar kansengelijkheid, ledendemocratie en het samenwerken van alle maatschappelijke groepen in alle sectoren. Lastige leden bestaan niet: het voeren van gesprekken met iedereen zorgt dat de partij bijeen blijft. Wat haar in het voorzitterschap tot nu toe meevalt is dat het beeld van de partij als een stelletje zuurpruimen echt niet klopt. De groei van het aantal (jonge) leden en de dynamiek van de gemeenteraadsverkiezingen waren het bewijs. Wat tegenviel was de moeite die het kost om in alle drukte tijd en energie te houden voor het grote verhaal, de lange termijn.

Op 11 juni wordt het spannend: hoe stemt men over de ingediende moties inzake het samenwerken met Groenlinks in de Eerste Kamer. Het rode partijdeel (op leeftijd en vooral uit het noorden) vindt dat we niks moeten doen. Het gaat goed zoals het gaat. Het rood/groene deel onderstreept het machtsargument, vindt dat het oude partijverhaal uit is en pleit voor een gezamenlijke lijst. Let op; fusie is helemaal niet aan de orde.

Het bestuur vaart een middenkoers: een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer, wat omkeerbaar is als het niet werkt. Verder is het de start van een proces dat wellicht via werkgroepen en tussenbesluiten tot meer leidt. De SP als deelnemer hieraan is niet aan de orde, die zijn teveel intern bezig en willen een eigen profiel. Voor zowel PvdA als Groenlinks vormen  SP en PvdD als vluchtheuvel voor fundamentalisten een risico. Het blijft dus wetenschappelijk wikken en wegen.

Attje Kuiken wordt op 11 juni hopelijk gekozen tot nieuwe partijleider.

N.a.v. vragen:

  • Versplintering komt vooral door ontzuiling en individualisering
  • Arbeid in onze naam blijft relevant: verziekte arbeidsmarkt en scheef belastingstelsel verdienen alle aandacht
  • Naast 95% overeenkomsten met GL zijn het vaak de vijf procent verschillen die wezenlijk zijn
  • Leiderschap van eventuele fusiepartij (niet SGP, SDG?) wordt een lastige … iedereen heeft zijn eigen partijprofiel, Frans Timmermans is bv. te PvdA
  • Aan stemwijzers niet teveel conclusies verbinden: ze doen vooral aan strooplikken richting kiezers
  • Een duurzame toekomst voor iedereen is het doel bij samenwerking met GL
  • Jonge Socialisten krijgen meer budget binnen de partij
  • Basiszekerheid is een betere term dan basisinkomen. Het gaat om structuurverandering, niet om symptoombestrijding.

We kijken terug op een verhelderend uurtje info van onze landelijke voorzitter: de bloemen waren volkomen terecht.