Interview wethouder Erwin Boom

23 augustus 2023

ERWIN BOOM: GEDREVEN WETHOUDER DIE IN KANSEN DENKT EN SAMENWERKEN VOOROP STELT

Nieuws

– dinsdag 22 augustus 2023

Tekst

Foto

Leesduur 6 minuten

Hoe kijken onze wethouders terug op hun eerste jaar in het nieuwe college? Hoe combineren ze hun functie met hun privéleven? Lees elke week een interview over werk, mijlpalen, hobby’s en nog veel meer. Deze week aan het woord: Erwin Boom, wethouder Economie, Sociale zaken en Kennisinfrastructuur.

Na een vakantie met zijn gezin – even volop samen genieten – is wethouder Erwin Boom klaar voor een nieuw jaar. Aan energie geen gebrek: Boom straalt als hij vertelt over zijn werk en zijn ambities om de economie te versterken en armoede terug te dringen. Dat laatste is sterk ingegeven door persoonlijke ervaringen uit zijn jeugd. “Ik heb geleerd dat je met hard werken en je best doen vaak een verschil kan maken.” Zelf wil Boom – nu ook als wethouder – een verschil maken; dat nu economie en armoede in zijn portefeuille samenkomen, helpt hem daarbij. “De cirkel is rond.”

 

Heilige tijd

 

Op het kantoor van wethouder Boom hangt een grote lijst met zwart-wit foto’s met daarop twee breed lachende jongens: Noud en Stijn. Ze zijn Booms grote trots. “Ondanks mijn drukke agenda – of beter gezegd, juist door mijn drukke agenda – vind ik het belangrijk om genoeg tijd vrij te maken voor de jongens en ons gezin. Noud is inmiddels negen; Stijn is zeven. De oudste zit op voetbal. Elke zaterdag vind je mij dan ook op het voetbalveld en ben ik ‘chef wissel, ballen- en flessendrager’ voor het team. De jongste is nog drukdoende met het behalen van zijn zwemdiploma’s. Dus elke donderdag zit ik steevast in de zwemschool. Die momenten met de jongens zijn me heilig; daar komt niemand aan.

 

Dat kan, mede dankzij de enorme steun van mijn partner. Leven met een wethouder is niet altijd even makkelijk. Ik heb natuurlijk ook vaker verplichtingen in de avonduren of in het weekend. Mijn partner is echt van onschatbare waarde. Dankzij haar kunnen we als gezin alle ballen in de lucht houden.”

 

“Elke zaterdag vind je mij op het voetbalveld en ben ik ‘chef wissel, ballen- en flessendrager’. Elke donderdag sta ik in de zwemschool. Die tijd met mijn kinderen is heilig.”

 

Terug naar de foto op zijn kantoor. Die maakte Boom zelf. Fotografie is een grote hobby. “Altijd al geweest. Een van mijn vele bijbaantjes was er een bij Foto Kino Linders op de Klaasstraat. Daar leerde ik meer over de techniek van fotografie en wat nodig is om een mooi beeld te maken. Beelden zeggen vaak meer dan duizend woorden. Het liefst maak ik sportfoto’s. Ik vind het de uitdaging om het perfecte plaatje te schieten: razendsnelle actie – een fractie van een seconde – vatten in één beeld. Prachtig!”

 

Het verschil maken

 

De wieg van wethouder Boom stond in Blerick, aan de Horsterweg om precies te zijn. Maar het grootste deel van zijn jeugd woonde Boom in Venlo-Oost, in de wijk De Ruit. “Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog klein was. Mijn broertje en ik woonden bij onze moeder en we hadden het thuis niet breed.

 

Hierdoor moesten we echt elk dubbeltje omdraaien. Die tijd heeft me gevormd als persoon. Ik heb een huizenhoog respect voor hoe onze moeder ons heeft opgevoed. Tegelijkertijd wilde ik ook proberen het zelf anders te doen. Ik ontdekte al op jonge leeftijd dat je met hard werken en je best doen vaak een verschil kan maken. Dat deed ik. Op school wilde ik altijd goede cijfers halen. En ik had – vaak tegelijkertijd – meerdere bijbaantjes: een krantenwijk, bij de boer, later dus bij Foto Kino Linders… Dankzij mijn harde werken kon ik naar het VWO en later gaan studeren. En met die bijbaantjes verdiende ik een leuke cent, waardoor ik toch die Nikes kon kopen, die ik zo graag wilde en die jongeren in mijn klas ook droegen.”

 

Portretfoto van wethouder Erwin Boom

“Ik groeide op in De Ruit. Daar heb ik vriendschappen voor het leven aan overgehouden en geleerd om respect voor elkaar te hebben.”

 

In De Ruit groeide Boom op met jongens en meisjes uit alle werelddelen. Boom glimlacht als hij terugdenkt aan die tijd. “Ik heb hier vriendschappen voor het leven aan overgehouden, geleerd te relativeren en respect voor elkaar te hebben, ook als verschillen groot zijn.” Ook op maatschappelijk vlak wilde Boom op jonge leeftijd al het verschil maken. Als het hommeles was tussen groepen jongeren, was het de jonge Boom die optrad als bemiddelaar. Hij werd dan naar voren geschoven. “‘Laat Erwin maar het woord doen, zeiden ze dan’. Zo werd ik door toenmalig jongerenwerker (en inmiddels huidig PvdA-raadslid) Mohamed Addarrazi meer er meer betrokken bij verschillende projecten in de wijk. Van het een kwam het ander. En uiteindelijk maakte ik zo ook kennis met de lokale politiek.”

 

“Als het hommeles was tussen groepen jongeren, trad ik op als bemiddelaar.”

 

Denken in kansen

 

Voor Boom wethouder werd, vervulde hij verschillende rollen binnen de PvdA. Die combineerde hij met diverse functies in het bedrijfsleven, onder andere in het bankwezen en bij Hela Thissen. Net na mijn studie, startte ik als trainee bij de gemeente Roermond. Daar kreeg ik het advies: ‘Erwin, als je de politiek goed wilt begrijpen, moet je ook voor ‘de andere kant’ hebben gewerkt.’ Met ‘de andere kant’ werd bedoeld: het bedrijfsleven. Dat advies heb ik me ter harte genomen en ik moet bekennen: zeker vanuit mijn portefeuille is het heel fijn om ook te hebben ervaren hoe het bedrijfsleven werkt.”

 

“Wat begon als een luchtige oproep op social media, mondde uit tot een bomvolle agenda.”

 

Mede dankzij die ervaring wist wethouder Boom precies wat hij wilde toen de PvdA in 2018 beoogd coalitiepartner was en de portefeuilles werden verdeeld: economische zaken! “Dat was – zeker vanuit het profiel van mijn partij – niet voor de hand liggend. Ik merkte ook wel dat ondernemers in eerste instantie wat sceptisch waren. Nu ben ik iemand die altijd in kansen denkt! Zo ontstond het idee om in de eerste zomervakantie stage te gaan lopen bij verschillende bedrijven in onze gemeente. Wat begon met een oproep op social media, mondde uit tot een bomvolle agenda. Ik was echt een beetje overdonderd door de aanvragen: al in de eerste paar dagen na de oproep, hadden meer dan tachtig organisaties zich gemeld. Ik ben er vol voor gegaan: een unieke kans om organisaties beter te leren kennen en om te laten zien hoe ik als wethouder in de wedstrijd sta. Of ’t nou afwassen was bij restaurant Valuas of treinen schoonmaken bij Stadler… Ik vond het allemaal even gaaf en inspirerend.”

 

Werken aan een cultuuromslag

 

Waar Boom in zijn eerste periode als wethouder ‘alleen’ economische zaken in zijn portefeuille had, is hij nu ook verantwoordelijk voor onder andere werk en inkomen, armoedebeleid en schuldhulpverlening. Thema’s die volgens de wethouder onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. “We willen ervoor zorgen dat meer mensen in onze gemeente meedoen, bijvoorbeeld door werk. Dat is immers goed voor de economie, bovenal goed voor mensen zelf én we brengen het aantal uitkeringen terug. Dat lijkt misschien gemakkelijk, maar dat is het allerminst. Het vraagt om een cultuuromslag op verschillende beleidsterreinen. Daar werken we keihard aan. We willen niet met geld strooien, maar heel kritisch zijn en de juiste uitgaves doen. Ook willen we meer uitgaan van vertrouwen. Die koers is al ingezet, en breiden we verder uit. We zijn nu ruim een jaar onderweg als nieuw college. Waar ik heel trots op ben? Onlangs zijn in dezelfde raadsvergadering én de economische visie én het beleidskader geldzorgen vastgesteld. Symbolisch voor de samenhang! Daarin zijn onze plannen verankerd. Nu wordt keihard gewerkt aan het uitvoeringsprogramma. Dan kunnen we echt samen meters gaan maken.”

 

“Onlangs zijn in dezelfde raadsvergadering én de economische visie én het beleidskader geldzorgen vastgesteld. Symbolisch voor de samenhang!”

 

Een stap die de wethouder ook wil zetten, is meer mensen enthousiasmeren om mee werk te maken van armoedebestrijding. Daarbij schroomt hij niet om ook zijn eigen verhaal te delen. “Armoede is een complex thema en vaak heerst er een taboe. Als gemeente, ondernemers en alle maatschappelijke partners gaan samenwerken, kunnen we veel meer impact maken. Dat zou wat mij betreft de kers op de taart zijn.” Ik geloof namelijk heilig in de stelregel: ‘Alleen ga je sneller, maar samen komen we verder!’”

 

 Dit nieuwsbericht was geplaatst op dinsdag 22 augustus 2023 om 11:00 op Nu Venlo